جهت استفاده کامل، ابتدا وارد شوید! 

تاریخ پایان اشتراک:
ابتدا وارد شوید!

سعدی افشار؛ سیاهی که هنر ایران را به جهان نشان داد

سی فروردین ماه سالروز درگذشت سعدی افشار است؛ هنرمندی که به هنرمندان بزرگ جهان نشان داد که تئاتر ایران زمین زنده است.

سعدی افشار، آخرین بازمانده از نسل طلایی سیاه‌بازان کشورمان بود که از سال‌های آغازین نوجوانی به این کار مشغول شد. او هم سال‌ها خنده بر لب هموطنان خود آورد و هم مایه فخر هنر ایران زمین در کشورهای دیگر شد، هم با رقص زیبای سیاه، محمود دولت‌آبادی را مجذوب می‌ساخت و هم منبعی بود برای بهرام بیضایی تا پژوهش‌هایش را در زمینه سیاه‌بازی تکمیل کند و هم با هنرش، پیتر بروک، هنرمند سرشناس تئاتر جهان را که در دهه ۵۰ به ایران، آمد و شد داشت، شیفته کرد.

امروز که ۱۴ سال از درگذشت او می‌گذرد، بخش کوتاهی از یکی از خاطره‌هایش را مرور می‌کنیم، خاطره‌ای که به نقل از سعدی افشار در کتاب «سبک بازیگری و زندگی سعدی افشار» به کوشش محمدرضا خزائلی منتشر شده است.

این خاطره بخشی از یک گفتگوی بلند است و سعدی افشار آن را در پاسخ به پرسشی درباره یک اجرای سیاه‌بازی که پیتر بروک جزو تماشاگرانش بوده، روایت کرده است.

این خاطره را با همان ادبیات و لحن سعدی افشار می‌خوانیم:

«سال ۱۳۵۰ به پنجمین جشن هنر شیراز رفتیم. ۴ تا برنامه انتخابی برده بودیم؛ «دو ساعت سعادت»، «میرداماد»، «گذشت»، اون یکی خاطرم نیست. بیژن مفید اونجا زیاد با پیتر بروک می‌گشت. این‌ها آمدند کار ما را دیدند. می‌بینند مردم عجیب می‌خندند.

بروک می‌گه این‌ها چقدر تمرین کردند که مردم آنقدر می‌خندند؟ بیژن مفید می‌گه این‌ها تمرین ندارند. ممکنه نیم ساعت گفته باشند، برای دو ساعت کار کنند. واقعا باورش نمی‌شه. چون خودشون تمرین‌های ۶ ماهه می‌کردند. البته کارشون خیلی خوب بود. می‌گه خب اگر راست می‌گن، من بهشون یه خط می‌دهم کار کنند.

آمدیم تهران. بروک یه چند خط از «عروسی فیگارو» را نوشته بود و داده بود سنایی. تو مینی‌بوس که داشتیم می‌آمدیم، سنایی داستان را تعریف کرد. گفت یه اربابی و یه نوکری که مثلاً نمی‌گذاره اربابه کارهای زشت انجام بده و به خانمش خیانت کنه، نوکره همه چیز را روشن می‌کنه، یه همچین چیزی رو تو ماشین مختصر گفت. ما که رسیدیم، برای اجرا یک ساعت و نیم این داستان را نمایش دادیم.

عجیب هم مردم می‌خندیدند. البته ما یه مشت کار هم قاطی کرده بودیم. این‌هایی که این می‌گفت، توی سه دقیقه تمام می‌شد. اینجا بود که دیگه (بروک) باورش شد که یه همچین کارهایی هست. بعدش قرار شد بریم سفر خارج یه مشکلاتی پیش آمد که نتونستیم بریم.

در ارتباط با این اجرا توضیحی که پیتر بروک داد، این بود که در همه دنیا بیشتر از دو نوع تئاتر وجود ندارد. این دو نوع تئاتر، خوب یا بد نیست، بلکه مرده یا زنده است و حجم تئاتر مرده در همه جای دنیا خیلی زیاد است. من در ایران موقع دیدن این نمایشنامه، احساس کردم که تئاتر زنده وجود دارد.»

منبع: ایسنا

:: آخرین ها

بدون تصویر

مسابقه / تنها بازیگر ایرانی برنده جایزه بهترین بازیگر نخل طلای کن کیست؟

وبسایت سرناخبر مسابقه‌ای هنری را با مشارکت روبیکا برگزار می‌کند که می‌توانید با شرکت در آن، برنده جوایز متنوع شوید.
در مسابقه امروز فقط کافیست پاسخ این سوال را در لینک خبر سرنا کامنت کنید که کدام بازیگر ایرانی، برنده نخل طلای کن شده است؟
اگر پاسخ درست را اینجا کامنت کنید، برای دریافت جایزه فردا (ی..

مشاهده کامل >>

هنر خیابانی؛ شاهکارهای خلاقانۀ دختر ایرانی روی دیوارهای میلان ایتالیا

گُلسا گلچینی (نقاش و طراح گرافیک ایرانی) دید ما را نسبت به ترک‌ها، زنگ‌زدگی و فرسایش دیوارهای شهری دگرگون کرده است.
گُلسا گلچینی (نقاش و طراح گرافیک ایرانی) صحنه‌هایی مینیاتوری خلق میکند که نه تنها آسیب‌ها و فرسودگی‌های شهری را نمی‌پوشانند، بلکه ماهیت آن‌ها را در قالب نقاشی‌هایی خلاقانه تغییر می‌د..

مشاهده کامل >>

پوریا پورسرخ: از دقیقه به دقیقه بزرگ شدن بچه‌ام کیف کردم/ ویدئو

وریا پورسرخ (بازیگر ۴۷ ساله) در برنامه «شب خوش» با اجرای مهران غفوریان حضور پیدا کرد. او در بخشی از این تاک‌شو گفت: از دقیقه به دقیقه بزرگ شدن بچه‌ام کیف کردم.
منبع: برترین ها

مشاهده کامل >>

سکانس های سانسور شده سریال پایتخت ۷/ ویدئو

سریال پایتخت ۷ که در ۲۴ قسمت تولید شده بود در نهایت تا ۲۲ قسمت پخش شد و بخش‌های آخر سریال به طرز عجیب و غریبی سانسور یا حذف شد.
سکانس های سانسور شده سریال پایتخت ۷ ماجرای کمونیست بودن پدر شوهر نیکا و حضور خانواده نقی در تاجیکستان قسمت پایانی سریال پایتخت ۷ را تشکیل می‌داد که در نهایت بنا به دلایل ..

مشاهده کامل >>

بهروز مفید: اگر «پایتخت» می‌خواهد بماند، باید از حالا به فکر باشد

تهیه‌کننده باسابقه تلویزیون، سریال «پایتخت» را اثری مردمی و موفق در ارتباط با مخاطب دانست و بر نقش شخصیت‌های بومی و بازی‌های واقعی در محبوبیت این مجموعه تأکید کرد.
بهروز مفید، چون «هشت و نیم دقیقه»، به بررسی نقاط قوت و چالش‌های سریال پرمخاطب «پایتخت» پرداخت.
مفید با اشاره به ویژگی‌های خاص آثار طن..

مشاهده کامل >>

تذکر حجاب سنا حسینی بازیگر سریال پایتخت به خواهرش در اکران عمومی این سریال/ ویدئو

حضور سنا و سونیا حسینی بازیگران نقش سارا و نیکا در نمایش مردمی قسمت آخ این سریال در برج میلاد با حواشی جالبی همراه بود.
همزمان با پخش قسمت پایانی سریال «پایتخت» در ۲۸ فروردین، مراسم اکران مردمی این سریال با حضور عوامل و بازیگران در برج میلاد برگزار شد.
بیشتر بخوانید: قضیه خواستگاری تتلو ا..

مشاهده کامل >>

تاج ممنوع‌الفعالیت شد؟

وحید تاج، خواننده موسیقی ایرانی که قرار بود شامگاه ۲۸ فرودین‌ماه به همراه یک خواننده اهل کشور آذربایجان روی صحنه برود از این کار منع شد.
در نهایت خواننده آذربایجانی به تنهایی روی صحنه رفت و مخاطبان نتوانستند بخش فارسی را بشنوند.
گفته می‌شود که این خواننده به علت برگزاری کنسرت موسیقی با دو خواننده..

مشاهده کامل >>

وقتی Me Too به اسم زنان وسیله اخاذی تهیه کنندگان شد/ چه بر سر جنبش اخلاقی در سینما آمد؟

«می‌تو» مرز اخلاق و قدرت را گم می‌کند؟ در جهانی که حقیقت و روایت در جنگی بی‌پایان درگیرند، گاهی یک دعوای شخصی به نماد بحران‌های عمیق‌تری در ساختار قدرت، شهرت و اخلاق تبدیل می‌شود.
دعوای پر سر و صدای بلیک لایولی و جاستین بالدونی که ابتدا به‌عنوان یک اختلاف حرفه‌ای میان دو چهره محبوب هالیوود مطرح شد..

مشاهده کامل >>

وقتی یک آهنگ «احمقانه» تاریخ‌ساز شد

فرانک و نانسی سیناترا همچنان تنها پدر و دختری هستند که یک آهنگ رو به صدر جدول Billboard Hot ۱۰۰ رساندند.
در سال ۱۹۶۷ فرانک و نانسی سیناترا رکوردی تاریخی و همچنان دست‌نخورده ثبت کردند.
در تاریخ ۱۵ آوریل ۱۹۶۷، فرانک و نانسی سیناترا با دوئت (آواز دونفره) خود به نام «Somethin’ Stupid» برای چهار هفته ..

مشاهده کامل >>

«پایتخت» ادامه خواهد داشت؟/ ویدئو

سیروس مقدم، کارگردان «پایتخت» در اکران قسمت پایانی فصل هفتم این مجموعه در برج میلاد با تاکید بر ادامه داشتن این مجموعه گفت: تیم پایتخت تا زمانی که احساس کند داستان‌های تازه تری برای مردم دارد ساختش ادامه خواهد داشت.

مشاهده کامل >>